A Miskolci Ars Sacra Fesztivál sajtótájékoztatóján részt vett Miskolc MJV polgármestere Veres Pál, aki az alábbiakat mondta a seregszemle kapcsán: 

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ma részt vehetek az Ars Sacra Fesztivál sajtótájékoztatóján, és külön öröm, hogy az országos rendezvény számos programjának szeptember közepén Miskolc adhat otthont.

2023-07-17 18:00 - 2023-07-18 18:00

Bár az eseménynaptár csak most áll össze hetek óta művészeti pályázatok futnak. Ezek célja pedig  elsősorban, hogy új alkotások szülessenek.  Így intéztek a szervezők még februárban felhívást a régióban működő zeneszerzőkhöz a program szellemiségéhez kapcsolódva „Keresd a békét!” címmel kórusok/énekegyüttesek számára (esetleg hangszerekkel kísért) zeneművek megalkotására. A felhívással egyrészt Miskolc nagymúltú kóruskultúrájának további ápolását, másrészt a miskolci, ill. a város vonzáskörében élő zeneszerzők alkotói tevékenységét és újabb szakrális kompozíciók születését kívánták ösztönözni...

2023-07-30 18:00 - 19:00

A Miskolci Ars Sacra Fesztivál ezévben született a fesztivál szellemiségét és aktuális mottóját a hangok nyelvén is visszatükröző szignál. A zene szerzője Nagy Nándor, az idén 200. évadát ünneplő Miskolci Nemzeti Színház házi zeneszerzője, aki ezúttal a miskolci sorozat szervezőinek felkérésére komponált korszerű ugyanakkor adekvát muzsikát. 

2023-07-18 07:45

A FIATALOKRÓL, a BÉKÉRŐL és a HITRŐL szólt a ,,Legyél a béke követe” címmel megrendezett szavalóverseny, melynek döntőjét október 29-én tartották Miskolcon, a MAB székházban. A gála-jellegű döntőn az elődöntő húsz legjobb versmondójának szavalatát hallhatta a közönség, akik többek között Reményik Sándor, Szabó Lőrinc, Babits Mihály, Túrmezei Erzsébet versei közül választottak olyat, amely belefért a tematikába, s meg is érintette őket.

2023-06-06 18:45

A Tiszteletreméltól című dolumentumfilmet az Ars Sacra Fesztiválon Budapesten a Párbeszéd Házában vetítették. Az alkotás Kelemen Didák minorita misszionárius szolgálatát kíséri végig. A film bejárja életének helyszíneit, s olyan interjúkkal építi kultuszát, melyekből kiderül, mit hagyott örökül az utókornak. Megemlékezik nemes cselekedeteiről, vázolja a kultuszépítés folyamatát, segítve boldoggá avatását. A filmet az Éltető Lélek Alapítvány koncepciója alapján a Minorita Renddel együttműködve a BLUEPIXEL Kommunikációs és Produkciós Iroda készítette. Az alkotás rendezője Czikora Ágnes. Az alkotás közreműködője Kincses Károly, a Miskolci Nemzeti Színház művésze. A film olasz és lengyel felirattal is elkészült. 

2022-09-24 18:00 - 20:00

Máger Ágnes miskolci festőművész 1996-1997 évben készítette a templom jelenlegi freskóit mivel az eredeti ferences kolostor és az 1741ben átépített barokk templom freskói nem maradtak fenn. Tárlatvezetés keretében bemutatja az alkotói folyamatot és Dr. Lengyel Gyula bemutatja Lélek-morzsák c. kötetét, Dr. Lengyel Gyula 1995-2000 között Szendrőn, jelenleg Erdőteleken szolgáló plébános atya több kötet szerzője. A freskók készítésének idején Szendrőn szolgált, az alkotások készítésében az Ő szellemisége is tükröződik. Legújabb kötetének a Lélek-morzsák kötetének bemutatóját tartja a templom és freskók bemutatását követően.

2022-09-29 20:00

A Tiszteletreméltó - Kelemen Didák misszionárius élettörténete, a róla elnevezett fiúkollégiumban. Az intézmény vezetője és diákjai is szerepelnek a filmben. A kultuszépítés kapcsán szó van arról, hogy miként viszik tovább a növendékek Kelemen Didák szellemiségét a mindennapokban, hogy ápolják emlékét. Garamvölgyi Attila igazgató egy ritka kiadványról mesél a felvételen, egy olyan kincsről, melyet a kollégiumban őriznek és kiállításra szánnak. A vetítés az Ars Sacra Fesztivál programjában valósult meg az Éltető Lélek Alapítvány szervezésében. 

2022-09-20 16:00 - 17:00

Káin bélyege címmel Veszprémben mutatták be május végén Vihula Mihajlo miskolci zenetanár, zeneművész operáját. A librettót Utry Attila író, költő írta. Miskolcon hétfőn adták elő a művet. Egy alkotói pályázat után készült a mű. Több helyről érkezett visszajelzés, hogy előadnák, végül Veszprémé volt a legjobb ajánlat, így ott volt az opera ősbemutatója. Az opera alapja Utry Attila regénye, a Ragozinka igaz története. A könyv a káinistákról szól bibliai szereplőkkel, a testvérgyilkos Káin története a kezdete. 

2022-09-29 19:45

Hazánk operaéletének fontos eseménye Vihula Mihajlo zeneszerző „Káin bélyege” című új operájának koncert-szerű premierje Miskolcon. Utry Attila librettójára íródott alkotás néhány ma is fontos kérdésre keresi a választ. Mózes első könyve meséli el az első emberpár két fia, Káin és Ábel történetét. A 2022-ben írt opera miskolci ősbemutató. Az Ószövetség szerint Ábel áldozatát elfogadja az Úr, Káinét nem. Káin mérgében megöli Ábelt. Ettől kezdve az emberiség történelme két szálon fut. Az eredeti „paradicsomi” állapothoz Istenhez való visszatérés, és az elpártolás drámai történeteinek szálán. Isten megátkozza Káint: a föld ne teremjen többé neki, és legyen földönfutó bujdosó, de később ad neki még egy esélyt. Nem kell félnie, és megbélyegzi, hogy senki meg ne ölje.

2022-09-19 17:30 - 18:30

A FAGYÖNGY Berta Eleonóra legújabb népszerű verseskötetének és korábbi köteteinek bemutatása. A verseket a nemrég Dr Kriza Ákos emlékére rendezett népművészeti tehetségkutató verseny győztesei adták elő, ahol Sebestyén Márta volt a zsűrielnök, és díszvendége a programnak. Ennek a versenynek zsűrielnöke és szakmai vezetője Sebestyén Márta volt, aki a Fagyöngy című előadás díszvendégeként szerepelt. A verseny védnöke Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes volt és nagy megtiszteltetésnek tekintjük a programunk támogatását. A színes előadásban a néptánc, népmese, népzene, népdal verseny fiatal tehetségeinek legjobbjai léptek fel. A rendezvény szervezője az Éltető Lélek Alapítvány mellett a Civil Összefogása Fórum Miskolci Klubja.

2022-09-17 10:15
  •  
  • 1 / 11