2022-09-24 18:00 - 20:00
...

A Tiszteletreméltól című dolumentumfilmet az Ars Sacra Fesztiválon Budapesten a Párbeszéd Házában vetítették. Az alkotás Kelemen Didák minorita misszionárius szolgálatát kíséri végig. A film bejárja életének helyszíneit, s olyan interjúkkal építi kultuszát, melyekből kiderül, mit hagyott örökül az utókornak. Megemlékezik nemes cselekedeteiről, vázolja a kultuszépítés folyamatát, segítve boldoggá avatását. A filmet az Éltető Lélek Alapítvány koncepciója alapján a Minorita Renddel együttműködve a BLUEPIXEL Kommunikációs és Produkciós Iroda készítette. Az alkotás rendezője Czikora Ágnes.

P. Kelemen Didák minorita szerzetes 1683-1744 között élt, számos templom, iskola rendház alapítója, hittérítő és író. Az alkotás a minorita misszionárius szolgálatát kíséri végig és felhívja a figyelmet csodálatos életműre. A film megszólalói között van: Dr. Ternyák Csaba egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke és Kalna Zsolt minorita szerzetes, akik az atya egyházban betöltött szerepét méltatják. Dr. Gyulai Éva, történész muzeológus, a korról és a Kelemen Didákhoz kapcsolódó épített örökségről beszél. Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológus, a misszionárius társadalomra gyakorolt hatására világít rá. Tóth Sándor szobrászművész, a hittérítőt több mint fél tucat alkotásban örökítette meg; Rancz Teréz, a Kelemen család leszármazott rokona, a családi hagyományokat eleveníti fel és Dr. Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány képviselője, aki a film koncepcióját állította össze és a szerzetes kultuszépítését mozgatja. A filmben nyilatkozik a Kelemen Didák boldoggá avatását segítő korábbi római posztulátor mellett számos olyan egyházi és világi ember is, aki valami módon az atya szellemi örökségét őrzi, és arról számot tud adni.

Az alkotás közreműködője Kincses Károly, a Miskolci Nemzeti Színház művésze. A film olasz és lengyel felirattal is elkészült. A Minorita Rendtartománynak Gdanskban van a központja és a tartományfőnök lengyel. Tiszteletükre és a magyar lengyel kapcsolatok erősítése érdekében lengyel felirattal elkészült film bemutatására is sor kerül. A filmalkotás célja, hogy Kelemen Didák példás életművét minél többen megismerjék.

A filmbemutató után az alkotók közönségtalálkozóra várták szeretettel az érdeklődőket. 

Remember these settings: 1
Alcím: Ars Sacra Fesztivál