2023-07-30 18:00 - 19:00
...

Gyorsan „megnőtt” az országos Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó miskolci seregszemle, amely a tavalyi kezdeményezést követően az idén több mint 40 programot kínál szeptember 16. és 24. között, ezek között különlegességeket is helyi kötődésű művészek közreműködésével fontos városi helyszíneken. Nagyszabású közösségi napok és zenei ősbemutatók szerveződnek, hangsúlyos lesz a zene, az irodalom, a képzőművészet. Mintegy 400 fellépő színesíti a művészetével a programot. A Miskolci Ars Sacra Fesztivál szervezője az Éltető Lélek Alapítvány, amely törekvésében Miskolc MJV támogatását is maga mellett tudhatja. A fesztivál fővédnöke Dr. Ternyák Csaba egri érsek.

Zenei pályázat

Bár az eseménynaptár csak most áll össze hetek óta művészeti pályázatok futnak. Ezek célja pedig  elsősorban, hogy új alkotások szülessenek.  Így intéztek a szervezők még februárban felhívást a régióban működő zeneszerzőkhöz a program szellemiségéhez kapcsolódva „Keresd a békét!” címmel kórusok/énekegyüttesek számára (esetleg hangszerekkel kísért) zeneművek megalkotására. A felhívással egyrészt Miskolc nagymúltú kóruskultúrájának további ápolását, másrészt a miskolci, ill. a város vonzáskörében élő zeneszerzők alkotói tevékenységét és újabb szakrális kompozíciók születését kívánták ösztönözni.

Egy jelentkező több és többféle összeállítású kompozíciót is benyújthatott, amelyeket elismert miskolci karnagyok véleményeztek közöttük Halmainé Újvári Mária, Balásné Molnár Ildikó, Gergely Péter Pál, Regős Zsolt és Szűcs Sándor. 12 jeligés alkotás érkezett, köztük nőikari és vegyeskari művekkel, kiegészülve egy vagy több szóló/kísérő hangszerrel. A zsűritagok kétféleképpen értékelték a műveket; előadásra javasolva vagy nem javasolva, illetve javaslatot téve a három legjobbnak ítélt mű díjazására. Döntésükben kiemelt szempont lett a régió zenei-alkotóművészi törekvéseinek további ösztönzése, így mind a 12 mű előadását támogatták.  A zsűri közös döntéssel az 1., 2. és 3. díjak mellé szükségesnek talált egy különdíjat is kiosztani. Az elismerések átadása a kompozíciók ünnepélyes előadásán, a Miskolci Ars Sacra Fesztivál zárórendezvényén, 2023. szeptember 24-én lesz.

Képzőművészeti pályázat

A művészet és a szakralitás összefüggése jegyében képzőművészeti pályázatra hívja a Miskolci Ars Sacra Fesztivál stábja a térségben alkotó képző- és grafikusművészeket. Egy alkotó két meghatározott méretű munkával jelentkezhet. Az alkotások ihlető gondolata a rendezvény mottója: Keresd a békét! Tetszőleges technikával készülhetnek a képek, melyeket július 12-14-e között a Miskolci Galéria Feledy Házában adhatnak le a pályázó művészek.

Irodalmi felhívás

Az elmúlt évben kirobbant háború kapcsán a „békesség” gyümölcsét helyezi előtérbe a „Legyél a béke követe!” felhívással szerveződő idei versmondóverseny a Miskolci Ars Sacra Fesztivál kapcsán. Fő témája a szeretet. Nem véletlenszerű a cím,  látva külsőben és belsőben is meggyengült világunkat -,hiszen hitünk szerint minden probléma és nehézség megoldó kulcsa a szeretet. Az elődöntő májusban zajlott, a döntőre/gálára a fesztivál idején szeptember 23-án kerül sor.

Fesztiválszignál

A Miskolci Ars Sacra Fesztivál ezévben született a fesztivál szellemiségét és aktuális mottóját a hangok nyelvén is visszatükröző szignál. A zene szerzője Nagy Nándor, az idén 200. évadát ünneplő Miskolci Nemzeti Színház házi zeneszerzője, aki ezúttal a miskolci sorozat szervezőinek felkérésére komponált korszerű ugyanakkor adekvát muzsikát. A 34. zsoltárból vett fesztiválmottó teljes alakjában a következőképp hangzik: „Hagyd el a rosszat és válaszd  a jót, keresd a békét és járj a nyomában!” A megzenésítés legvonzóbb tulajdonsága, hogy viszonylag egyszerű zenei eszközökkel fejez ki lényegi dolgokat. A bevezető „Veni creator spiritus” (Jöjj Teremtő Szentlélek) effektje után a két út közötti választás dilemmáját két harmónia ingaszerű váltakozása jeleníti meg. Ezt követően a zene – a szöveg buzdításához hűen – keresni kezdi a legjobb hangnemet, amit harmadszori nekifutásra meg is talál. Ekkor becsatlakozik a férfiszólam is, megszületik a teljesség. Innen már nem is mozdul el a zene, amelyben a refrén körkörösnek tetsző ismétlése a keresésben való állhatatosságot szimbolizálja. A mű felvételét a Hangart stúdió vezetője, Károly Tamás készítette, közreműködött a Forrás Kamarakórusból és a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium diákjaiból összeállt együttes.

Részletek a Miskolci Ars Sacra Fesztiválról az Éltető Lélek Alapítvány Facebook oldalán, honlapján és a www.ars-sacra.hu veboldalon fellelhetők.

Remember these settings: 1
Alcím: Keresd a békét!