2022-09-29 19:45
...

Káin bélyege címmel Veszprémben mutatták be május végén Vihula Mihajlo miskolci zenetanár, zeneművész operáját. A librettót Utry Attila író, költő írta. Miskolcon hétfőn adták elő a művet.

Egy alkotói pályázat után készült a mű. Több helyről érkezett visszajelzés, hogy előadnák, végül Veszprémé volt a legjobb ajánlat, így ott volt az opera ősbemutatója. Az opera alapja Utry Attila regénye, a Ragozinka igaz története. A könyv a káinistákról szól bibliai szereplőkkel, a testvérgyilkos Káin története a kezdete. Káint, miután megölte a testvérét, Ábelt, megbélyegzi Isten, elűzeti, de kegyelmet kap. Leszármazottai történetén keresztül keresi a mű a választ a kérdésekre, miszerint felelősek-e a szülők, nagyszülők a gyermekeik, unokáik jó vagy rossz cselekedeteiért? Van-e egészen becses és teljességgel becstelen ember? Az életben hagyott gyilkos vajon nem pusztít tovább?

A Káin bélyegét Miskolcon, szeptember 19-én adták elő a MAB székházban az Ars Sacra Fesztivál keretében. A főbb szerepekben Kolozsi Balázs, Marozsán Zoltán, Demeter Sándor volt hallható, közreműködött a Cardinal Mindszenthy Kórus. A bemutatót egy beszélgetés előzte meg az alkotókkal.

 

 
Remember these settings: 1
Alcím: Ars Sacra Fesztivál