2023-06-06 19:45
...

A városhoz kötődő művészek és zenészek mutatkoznak be a Miskolci Ars Sacra Fesztiválon. Ebben az évben Miskolc város önálló, innovatív programsorozattal csatlakozik a XVIII. Ars Sacra Fesztiválhoz  szeptember 16. és 24. között. A 2007 óta országossá, sőt határokon átívelővé nőtt Ars Sacra célja felszínre hozni az európai kultúra zsidó-keresztény gyökereit, a kultúra mélyén nyugvó szakralitást a művészet majd minden ágában. A rendezvénysorozat idei mottója a „Keresd a békét!” zsoltáridézet – olvasható a fesztivál összefoglalójában. A Miskolci Ars Sarca Fesztivál műsora mostanra összeállt, mindezt zenei és képzőművészeti alkotói pályázatok is színesítik.

Kilencnapos sorozat

– Két évvel ezelőtt, az Éltető Lélek Alapítvány égisze alatt Miskolc, mint helyszín, már több eseménnyel kapcsolódott a keresztény művészeti fesztiválhoz. A Fagyöngy című műsoron 200 főt számláló érdeklődés volt. Így feltámadt az igény a nagyobb szabású Miskolci Ars Sacra Fesztivál megrendezésére, amely reméljük, hogy új színfoltja lesz a város kulturális életének – mondta dr. Várhelyi Krisztina szervező, az Éltető Lélek Alapítvány alapító tagja. – Mintegy tíz civil szervezet, a miskolci önkormányzat, kiváló művészek és magánemberek, például Flach Antal, Máger Ágnes és Veczán Pálné összefogásával valósulhat meg idén a kilencnapos, 40-50 műsorszámból álló programsorozat, az egyházak és iskolák bevonásával. A művészeti programok és koncertek mellett tartunk majd egy több templomból kiinduló békezarándoklatot és egész napos dicsőítést a Szent István téren. Itt fog fellépni a The Sign együttes is. Miskolcon lesz látható a Magyar szentek, boldogok és tiszteletreméltó személyek című kiállítás a budapesti szervezők jóvoltából. Továbbá rendezünk rajzversenyt az iskolásoknak és képzőművészeti alkotóversenyt az idősebbeknek.

A Miskolci Ars Sacra Fesztiválon sokszínű, színvonalas zenei kínálat várható.

– A nyitórendezvényen felhangzik majd Kodály Zoltán A magyar nemzet című kórusműve. A Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével Liszt Ferenc Esztergomi miséjének Agnus Dei című zárótételét hallgathatja meg a közönség. A helyi fesztivál szignálját pedig felkérésünkre Nagy Nándor, a Miskolci Nemzeti Színház zeneszerzője fogja komponálni – ismertette Flach Antal nívódíjas csembalóművész, a Miskolci Ars Sacra Fesztivál zenei programjainak szervezője. – Regős Zsolt pedagógus, karnagy két zenei flashmobot fog szervezni középiskolás diákok közreműködésével a Miskolc Plazában. Orgonaestet tart dr. Szabó Balázs Miskolcról elszármazott Junior Prima díjas orgonaművész és szakértő. Önálló programot hoz Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, a Miskolci Új Zenei Műhely alapítója, és a koncerten elhangzanak Ács Gyula zeneszerző kompozíciói. Lesz egy kantátaest az avasi református templomban Gergely Péter Pál Pro Urbe díjas karnagy vezetésével. A templombemutatók keretében pedig a templomokban működő zenei csoportok mutatkoznak be. A záróprogramon a Miskolci Ars Sacra Fesztivál szervezői által kiírt zeneszerzői pályázatra írt kórusművek szólalnak majd meg, amelyek az országos fesztivál mottójára születtek.

Remember these settings: 1