2019-04-28 11:15
...

Idén is megrendezték a Kelemen Didák Emléknap immár hagyományossá vált programját Miskolcon. 2019-ben az irgalmasság vasárnapja egybeesett Kelemen Didák emléknapjával.

Az emléknap imapercekkel kezdődött 10 óra 25 perckor a minorita templomban, majd a Baksafalva csillaga című irodalmi előadás következett, mely során közreműködött Hortai Rita és a Versbarátok köre. 

Az előadást követően sor került a Kelemen Didák-díj átadására, amelyet mintegy tíz évvel ezelőtt alapított Kalna Zsolt korábbi minorita tartományfőnök. A díjátadót után a Kelemen Didák életét és ténykedéseit bemutató A tiszteletreméltó című filmet mutatták be a jelenlévőknek.

A Cardinal Mindszenty Kórus és a Szent Ferenc kórus koncertjét követően megkoszorúzták a minorita misszionárius emléktábláját.

Kelemen Didák 1729-ben tette le az alapkövét Miskolcon a minorita templomnak. Emellett iskolát, rendházat és kollégiumot alapított. Munkássága, hagyatéka felbecsülhetetlen érték Miskolc számára. Kelemen Didák tisztelete háromszáz éve folyamatos, és egyre erőteljesebb. Ezt bizonyítja az is, hogy most már emléktáblát koszorúzhatunk évről évre és utcát is elneveztek az egykori minorita rendfőnökről.

 

Remember these settings: 1