2019-04-29 11:30
...

Április 28-án, az irgalmasság vasárnapján emlékeztek meg a miskolci minorita templomban Kelemen Didák OFM Conv atyáról, aki 1683-ban született az erdélyi Baksafalván, és 1744. április 28-án hunyt el Miskolcon.

Kelemen Didák 1702-ben lépett be a minorita rendbe (ekkor vette fel a Didák nevet); 1717-ben tartományfőnök lett. Élete során templomokat, iskolákat építtetett, gondoskodott az árvákról és az öregekről. Örök nyugalomra az általa emelt minorita templomban helyezték. Boldoggáavatási eljárását, mely napjainkban is zajlik, az akkori erdélyi püspök kezdeményezte 1794-ben.

Halála évfordulóján, április 28-án Kelemen Didák-emléknapot tartottak a miskolci minorita templomban, az eseményre Erdélyből, Didák atya szülőfalujából, Kézdialmásról (Baksafalva) is érkeztek zarándokok Kopácsi Ferenc plébános vezetésével.

A megemlékezés Szalkai Zoltán József, a minorita templom plébánosa köszöntőszavaival kezdődött, majd a templomépítő sírjánál imádkoztak. Baksafalva csillaga címmel irodalmi műsor hangzott el a Versbarátok köre előadásában. Mint minden évben, most is sor került a Kelemen Didák-díj átadására, melyet tizenegy évvel ezelőtt Kalna Zsolt egykori minorita tartományfőnök alapított. Az idei díjat Czikora Ágnes újságíró vehette át a plébánostól.

A vasárnap délelőtti program ünnepi szentmisével folytatódott, amelyet Szalkai Zoltán József és Kopácsi Ferenc plébánosok mutattak be. A szentmisét koncert követte, melyen a Cardinal Mindszenty kórus és a Szent Ferenc kórus működött közre Gergely Péter Pál vezényletével.

Az ünneplők megkoszorúzták a templom meletti Földes Ferenc Gimnázium falán lévő Kelemen Didák-emléktáblát. Többek között a minorita rend, a plébániai közösség tagjai, valamint Miskolc város önkormányzata nevében Kriza Ákos polgármester, a kézdialmási zarándokok, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

A délelőtti programban ugyan nem szerepelt, de kedves meglepetés volt a jelenlévők számára, hogy a zarándokok Erdélyből egy kis ezüstfenyő-csemetét hoztak el Miskolcra, melyet Didák atya tiszteletére a rendház előtti parkban ültettek el.

 

 

Remember these settings: 1