2020-11-09 21:30
...

A megszólalásokat olyan különleges, helyi vonatkozású darabok színesítik, melyek az orvosláshoz is kapcsolódna. Különösen nagy jelentősége van annak a programnak, melyet az egészségügyben és szociális területen dolgozók megbecsüléséért tart több mint egy évtizede néhány miskolci szerveződés.

A világjárvány miatt a hagyományoktól eltérően az idén nem ünnepi rendezvény, hanem film készül a gyógyítók köszöntésére, melyet a Miskolc Televízió sugároz 2020. október 31-én szombaton 19:25 órától. A mintegy órás műsorban orvosok és közéleti személyiségek nyilatkoznak és a témához kapcsolódó helyi vonatkozású dallamok csendülnek fel. Az összeállítást a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda készítette, akik a következőképp fogalmaztak a műsor kapcsán:

A Köszönet a gyógyítóknak elnevezésű program Dr.Berkes László atya kezdeményezése nyomán született és aztán az Éltető Lélek Alapítvány szorgalmazta megrendezését összefogva a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével, az Miskolci Akadémiai Bizottsággal és a Magyar Orvosi Kamarával. A cél, hogy a civil társadalom megbecsülését, tiszteletét fejezze ki az orvosoknak, ápolóknak, gyógyszerészeknek és a szociális területen dolgozóknak áldozatos és gyakran veszélyekkel járó hivatásukért, munkájukért.

A műsorban hangsúlyosan Prof.Dr.Merkely Béla kardiológus portréja rajzolódik ki, aki egyetemi tanárként, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatójaként, a Semmelweis Egyetem rektoraként szerepet kap a járványhelyzet leküzdésében. Megható pillanatokat idéz meg a filmben Dr.Berkő Péter professzor, a MAB alelnöke, a Miskolci Egyetem professor emeritusa. Olyan történeteket mond el, melyekben a hála különösen mutatkozott meg. Napjaink orvosokat érintő kihívásairól beszél az összeállításban dr. Csilek András, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi
Szervezete elnöke, infektológus és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. A köszönet a gyógyítóknak program születéséről Dr.Berkes László plébános beszél. A rendezvényt tehát az Éltető Lélek Alapítvány tartja ébren hosszú ideje.

Erről a munkáról és a kapcsolódó helyszínről is szól röviden a program motorja Dr.Várhelyi Krisztina, a szerveződés képviselője. A megszólalásokat olyan különleges, helyi vonatkozású darabok színesítik,
melyek az orvosláshoz is kapcsolódnak és Flach Antal zeneművész kutatásai nyomán kerültek elő. Kuriózum ezek között Pfliegler Imre: Sajó partján című műve. Az orvos-szerző nehéz, ám magával ragadó zongoradarabja igazi felfedezés. E mellett Szent-Gály Gyula: Albumlap vagy Zerkovitz Béla:
Lillafüredi emlék című művei is elhangzanak. Flach Antal zongorán, Dr.Soós Gábor hegedűn, Kolozsi Balázs énekkel közreműködik. Bárdos-Simon Katalin borsodi népdalokat tolmácsol. A program, melyet a Sanofi-Aventis, Magyarország vezető gyógyszervállalata mecénásként felkarolt nemcsak az orvosok számára tartogat érétkes üzeneteket, hanem minden kultúraszerető néző számára vonzó lehet.

 

 

 

 

Remember these settings: 1