2020-11-09 21:15
...

Napjainkban különösen nagy jelentősége van annak a programnak, melyet az egészségügyben és szociális területen dolgozók megbecsüléséért tart több mint egy évtizede néhány miskolci szerveződés. A világjárvány miatt a hagyományoktól eltérően az idén nem ünnepi rendezvény, hanem filmösszeállítás készült a gyógyítók köszöntésére, melyet a Miskolc Televízió sugárzott. A mintegy egyórás műsorban orvosok és közéleti személyiségek nyilatkoztak, és a témához kapcsolódó, helyi vonatkozású dallamok csendültek fel.

Közös akarattal

Köszönet a gyógyítóknak elnevezésű program dr. Berkes László atya kezdeményezése nyomán született, és aztán az Éltető Lélek Alapítvány szorgalmazta a megrendezését, összefogva a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével, a Miskolci Akadémiai Bizottsággal és a Magyar Orvosi Kamarával – tudtuk meg Czikora Ágnes rendezőtől. A cél, hogy a civil társadalom megbecsülését, tiszteletét fejezze ki az orvosoknak, ápolóknak, gyógyszerészeknek és a szociális területen dolgozóknak áldozatos és gyakran veszélyekkel járó hivatásukért, munkájukért.

– Régi a kapcsolatom az alapítvánnyal, számos közös munkánk volt már. Több filmet is készítettünk, köztük Kelemen Didákról, amely lassan az egész világot bejárja. Időről időre találunk olyan témát, amelyben tudunk együtt dolgozni, ahol érdekes lehet a filmes jelenlét. Ennek a programnak a kommunikációjában is már évek óta benne voltunk, és mivel az alapítvány ragaszkodott hozzá, most nem volt más lehetőség, mint hogy a műsor megszülessen. Szerettük volna egy kicsit programszerűvé tenni, ezért választottuk a televíziós adás formáját – fejti ki a rendező.

Sok szervezés

– Sok szervezést igényelt a szereplők összehangolása, mindenki nagyon elfoglalt, Merkely Béla professzorral például többszöri időpont-egyeztetés után sikerült leülni, de nagyon jó élmény volt, mert rendkívül készségesen, nagy figyelemmel beszélt a témáról, továbbra is figyelemmel kíséri, várja a műsort. A többi szereplő is szívesen vett részt a programban, melyben első körben nem volt központi téma a Covid-helyzet, de annyira benne van a levegőben, hogy elkerülhetetlen volt, akarva-akaratlanul szinte mindenki említette. Az alapítvány Facebook-oldalán figyelemmel lehetett kísérni a műsor készítését, és közöljük majd a netes elérhetőséget is. Természetesen a televízió is ismétli majd az adást, ezek időpontjáról is tájékozódni lehet a közösségi oldalon – tájékoztatott Czikora Ágnes.

Remember these settings: 1